Niefhout blaast nieuw leven in de stationsomgeving van Turnhout met de transformatie van enkele voormalige industriële sites.

De stadswijk zal een thuis bieden aan zo'n 1.500 nieuwe inwoners. Naast de 700 woningen en appartementen, worden onder meer assistentiewoningen, een dienstencentrum, een kindercrèche, een woonzorgcentrum, kantoren, en ruimtes voor buurtondersteunende functies gerealiseerd.

En dit alles te midden van 20.000 vierkante meter aan nieuw aangelegd openbaar domein. Op 24 juni werd, in aanwezigheid van het stadsbestuur, de ontwikkelaar en de aannemers, het hoogste punt bereikt van het Pioniersgebouw – de tweede fase van het project – dat het kloppende hart van de wijk zal vormen.

Een nieuwe buurt waar wonen, werken, leven en ontspannen naadloos in elkaar klikken: daar bouwt het partnerschap tussen NV Blairon, de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) en projectontwikkelaar ION aan. Samen vormen zij de projectvennootschap NV SLIM Turnhout.

Het doel: gronden, middelen en instrumenten bundelen, zodat kennis en expertise omgezet worden in innovatieve ontwikkelingsstrategieën om van Niefhout een levendige stadsbuurt te maken.

"Door de strategische ligging nabij het station en daarom het grote belang van deze site zitten we bewust als stad, via de NV Blairon, mee aan het stuur bij deze ontwikkeling. Zo bewaken we zowel de stedenbouwkundige kwaliteit als onze inhoudelijke doelstellingen.

Dit werpt zijn vruchten af en zorgt voor een kwalitatieve vernieuwing van wat vroeger een donkere achterkant aan het station was." Francis Stijnen, schepen van Facility Management en als voorzitter van NV Blairon vertegenwoordiger binnen de raad van bestuur van NV SLIM

"Het stadsvernieuwingsproject geeft zuurstof aan een omgeving waar enkele jaren geleden nog industriële bedrijven stonden met weinig tot geen groene en publieke ruimtes.

De herontwikkeling van de terreinen, in het bijzonder het Pioniersgebouw en het nieuwe autovrije Fanny Aubergéplein, wordt zo een hefboom om openbare ruimte multifunctioneel in te zetten, te verruimen en leeftijdsvriendelijk in te richten." Astrid Wittebolle, schepen voor Stadsontwikkeling en bestuurder in NV SLIM

Een zorgzame buurt

SLIM Turnhout is uniek omdat het als eerste in Vlaanderen via sociale innovatie wil komen tot een zorgzame woonomgeving voor haar bewoners. Het concept moet het principe van een zorgzame buurt in de praktijk omzetten.

"De belangrijke inhoudelijke visie die we als stad vooropstellen in dit project, met extra aandacht voor zorg en gezondheid, welzijn en samenleven krijgt nu zijn concrete vertaling binnen het Pioniersgebouw.

Zo investeren we met eigen middelen, aangevuld met Vlaamse stadsvernieuwingssubsidies en subsidies voor sociale infrastructuur, in een nieuwe occasionele kinderopvang, een huis van het kind en voorzien we ook ruimte voor onze zorgproeftuin Licalab op de site.

Daarmee kunnen we vernieuwende initiatieven nemen rond zorg en Niefhout inzetten als experimenteerruimte om een antwoord te bieden op de veranderende maatschappij. Dit alles wordt aangevuld met een sterk aanbod vanuit Zorggroep Orion.

Ook voor de toekomstige fases zullen we als stad de kwalitatieve invullingen mee blijven bewaken. Dat is dan de kracht van dit vernieuwingsproject."

Duurzaamheid en ontmoeting centraal

Ook op vlak van duurzaamheid is Niefhout een stapje voor. Het lokale warmtenet waarop alle gebouwen worden aangesloten, was vanaf de start een primeur in de Kempen.

Zowel op ecologisch als op economisch vlak biedt dit vandaag al tal van voordelen, zoals de reductie van CO2-emissies, maar het biedt ook de flexibiliteit om in de toekomst over te schakelen op de nieuwste en meest efficiënte warmtebronnen.

Door het structureel integreren van deelwagens trekken de projectpartners ook resoluut de kaart van de duurzame mobiliteit. De Cambio-deelwagen die ter beschikking wordt gesteld sinds de lancering van de eerste deelfase, bleek als snel de meest gebruikte van Turnhout te zijn. Deze succesformule zal dan ook een vervolg krijgen bij de verdere ontwikkeling van Niefhout.

Parkjes, beweging en ontmoeting

De site zet daarnaast ook volop in op de creatie van publieke ontmoetingsruimte met maar liefst 20.000m² nieuw openbaar domein in de vorm van parkjes, een bewegingshof en een groots ontmoetingsplein.

Met de aanleg van dit nieuwe, stedelijke plein wordt kortelings gestart zodat het in het voorjaar van 2023 in gebruik kan worden genomen.

Het plein wordt een bruikbare en levendige plek onder meer dankzij een waterspeelelement voor de kinderen en ruimte voor zitbanken. Er werd ook maximaal ingezet op vergroening zonder de pleinfunctie in gevaar te brengen.

"De realisatie van het Pioniersgebouw en het Fanny Aubergéplein is een belangrijke stap in de herontwikkeling van de voormalige site van de industriële bedrijven Foresco en Atelfond naar een wijk waar ruimte is voor wonen, werken en beleven. Het wordt een nieuwe troef voor onze stad." Paul Van Miert, burgemeester stad Turnhout

"Dit project bewijst dat de omgeving minstens even belangrijk is als de architectuur. De onbebouwde ruimte krijgt een centrale rol in deze nieuwe woonomgeving en geeft de woonkwaliteit een boost. Vaak vormen spoorwegen een breuk tussen verschillende stadsdelen, maar ik ben ervan overtuigd dat Niefhout door haar publieke ruimte, faciliteiten én kenmerkende architectuur net een nieuwe verbinding met de binnenstad zal vormen." Davy Demuynck, CEO bij ION

Huis van het Kind

In 2015 namen de eerste bewoners hun intrek in de eerste fase van Niefhout. Het Pioniersgebouw dat nu in de steigers staat en haar hoogste punt bereikt, wordt het centrale gebouw van Niefhout.

Op een totale vloeroppervlakte van meer dan 17.300 m² zullen heel wat diensten en voorzieningen voor de buurt gecentraliseerd worden. Er is ruimte voor wonen met zo'n 145 appartementen en 60 assistentiewoningen uitgebaat door de Zorggroep Orion.

Daarnaast wordt het gebouw op de gelijkvloerse verdieping ingevuld met een lokaal dienstencentrum, een stedelijke occasionele kinderopvang en een fysieke plaats voor het Huis van het Kind. Aan het Fanny Aubergéplein worden ook enkele commerciële ruimtes ingevuld.

In 'De Houthaven', onderdeel van het Pioniersgebouw, worden momenteel 60 assistentiewoningen afgewerkt.

"De persoonlijke begeleiding door een woonassistent zorgt voor maximale ontzorging indien dit gewenst is. Bovendien is er 24 uur op 24, zeven dagen op zeven een performant oproepsysteem dat elk moment in werking kan treden wanneer er dringende zorg nodig is.

Het feit dat onze bewoners in hartje Turnhout terechtkomen in een actief en levendig Pioniersgebouw is zeker een extra troef voor onze zorgvragers. Zorggroep Orion is ook bijzonder enthousiast dat het nieuwe dienstencentrum De Wissel hier een plek krijgt op het gelijkvloers, de ideale locatie voor een ontmoetingsplaats voor bewoners uit de omgeving.

Tal van activiteiten op maat van de buurt staan er op het programma en men krijgt er ook antwoord op vragen rond thuiszorg, welzijn en allerlei diensten. "De Wissel en De Houthaven zullen zo bijdragen tot een Pioniersgebouw waar het zorgeloos wonen en ontmoeten zal zijn voor bewoners en bezoekers.

Het is dan ook een opsteker om te zien dat de planning van de bouw op schema ligt en ook onze ambiies alsmaar concreter kunnen worden dankzij deze inspanningen."

Het Pioniergebouw omvat ook 92 appartementen waarin de GVV Home Invest Belgium heeft besloten te investeren. Hand in hand met ION, TM Niefhout (Hooyberghs – vanhout.pro) bouwt zij comfortabele verhuureenheden en gemeenschappelijke ruimten ten behoeve van de bewoners.

"Deze nieuwe appartementen, dicht bij het openbaar vervoer, beantwoorden perfect aan onze investeringscriteria: duurzaam, kwaliteitsvolle en betaalbaar. Zij zullen ons in staat stellen onze ambitie na te streven om de 'Landlord of Choice' te zijn door onze huurders een kwaliteitsplek te bieden om te wonen." Sven Janssens, CEO van Home Invest Belgium

Hoogste punt Pioniersgebouw

Zoals het een goede traditie betaamt, wordt bij het bereiken van het hoogste punt een meiboom gestoken, waarna de leden van het werfteam verwelkomd worden op een heerlijke lunch.

Tom Van Hauwe, algemeen directeur Hooyberghs: "Niefhout is een uitdagende werf waarbij we aan een hoog tempo met verschillende teams samenwerken. Dat dit naadloos lukt is te danken aan een goed geolied werfteam. Rob Jansens, algemeen directeur vanhout.pro vult aan: "De vlotte samenwerking met ION zorgt ervoor dat we snel beslissingen kunnen nemen en de nodige meters maken."

Begin 2023 zal het Pioniersgebouw samen met het Fanny Aubergéplein opgeleverd worden. Ruim 96% van de appartementen in het Pioniersgebouw werd inmiddels verkocht.

De derde fase van Niefhout staat dan ook al in de startblokken. Met de lancering van 'Vliegenier', krijgt het Pioniersgebouw er een buurman aan het Fanny Aubergéplein bij. De verkoop van Vliegenier start medio augustus.

Over ION

ION is een snelgroeiende Belgische projectontwikkelaar en investeerder uit Waregem (West-Vlaanderen) die in 2011 werd opgericht door Davy Demuynck, Kristof Vanfleteren en Paul Thiers.

Zijn ontwikkelingsportefeuille van meer dan 2,6 miljard euro bevat meer dan 120 vastgoedprojecten, verspreid over heel België. ION zorgt onder meer ook voor de herontwikkeling van de iconische Boerentoren in Antwerpen, die een unieke 'cultuurtoren' wordt.

Hedendaagse architectuur, superieure duurzaamheid en innovatie staan centraal bij elk project. ION ontwikkelt residentiële, kantoor-, retail- en stedelijke multifunctionele projecten met een grote toegevoegde waarde, die de steden van morgen mee vorm geven.

Zijn dynamische team van meer dan 140 medewerkers beschikt over de nodige commerciële, technische, financiële en juridische kennis voor de verschillende residentiële en commerciële vastgoedprojecten. ION kan dus voldoen aan de hoogste normen van vandaag, rekening houdend met de verwachtingen van alle betrokkenen.

In oktober 2018 heeft ION in het centrum van Brussel een kantoor geopend om actief aanwezig te zijn op de voornaamste vastgoedmarkt van België. Sindsdien heeft ION ook kantoren geopend in Antwerpen en Luxemburg.'  Foto ION.